Välj dina ekologiska kroppsvårdsprodukter varsamt | Hud och kroppsvård

Hud och kroppsvård

Annons

Välj dina ekologiska kroppsvårdsprodukter varsamt

campaign

Att använda produkter för att vårda sin hud är inte alltid så positivt som det låter. Mycket av det som dyker upp på marknaden är helt enkelt inte vårdande. De kan till exempel innehålla parabener, som sägs kunna orsaka cancer, eller mineraoljor som torkar ut din hud och gör den beroende av oljorna i fråga och så vidare. Allt du applicerar på din hud kommer till slut att absorberas av den, och därmed ta sig in i din kropp. Egentligen borde du alltså lägga lika stor vikt vid vad dina hudvårdsprodukter innehåller som vad din mat innehåller. Att använda en produkt på sin hud är alltså något som inte ska göras lättvindigt.

Att hitta produkter som man (teoretiskt sett. Hur det smakar är nog en annan femma…) lika gärna kan stoppa i munnen som applicera på huden är tursamt nog inte helt omöjligt. Ett bra knep är att börja med att se om produkten i fråga är ekologisk eller inte. Många tillverkare tar fram hela serier av ekologiska produkter just för dig som vill ta hand om dig själv på riktigt. På bjork& berries finns ett bra exempel, inte bara på en serie utan på en hel tillverkare som fokuserar på allt du behöver för att kunna komma igång med ekologisk kroppsvård. Kroppsolja, scrubs, krämer, och så vidare. Kika runt och se om du hitta något som passar dig.

Ett annat bra knep är att se till att använda internet. Om du har en smartphone, läs innehållsförteckningen på produkten du funderar på att köpa och googla allt som låter suspekt. Det allra mesta finns förklarat någonstans på internet, och om det inte är positiva kommentarer så kan det vara värt att gå vidare till nästa produkt istället.

Sist men inte minst är det alltid viktigt att prova sig fram. Det finns lika många sorters hy som det finns människor på planeten, och alla är olika känsliga. En produkt som fungerat strålande för alla dina vänner kanske inte fungerar lika bra för dig. Det bästa sättet att prova en produkt är att applicera en liten mängd på ett känslig område, till exempel i armvecket, och låta den sitta i 24 timmar. (eller enligt instruktioner om den istället ska tvättas bort) Om din hud inte reagerat dåligt på den är risken liten att resten av din hy kommer reagera på något annat sätt. Men oavsett hur det går och vad du funderar på att använda, använd sunt förnuft. Vissa saker hör helt enkelt inte hemma i närheten av din kropp, och då ska du inte använda dem. Oavsett hur mycket billigare det är eller hur mirakulösa de utlovade effekterna verkar. Om din kropp inte trivs med det så kommer det att stå dig dyrt. 

Kommentarer

Leave a Reply

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Annons
stats